Bayramlarımızın vazgeçilmez tatlısı. Büyük Halamızda her bayram severek yediğimiz kalburabastının tarifini alarak yapmaya karar verdim. Çünkü kimse bu kadar güzel yapamıyor bu tatlıyı. Çok güzel oldu..
Malzemeler
- 1 çay Bardağı eritilmiş tereyağı
- 1 çay Bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı maden suyu
- 1 paket kabartma tozu
- 3- 3,5 su bardağı un
- 100 gr ceviz içi
Şerbet: 3 su bardağı su, 2.5 su bardağı şeker, 1/2 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Hamur yoğurma kabına eritip, ılıttığımız tereyağını, sıvı yağı, maden suyunu ekleyip çırpma teli ile karıştırıyoruz. İçine unu azar azar ekleyip hamuru yoğuruyoruz. Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Hamurdan küçük bezeler yapıp, elimizle yassılaştırıyoruz. Rendeye bastırıp tırtıklarını yapıyoruz. İçine cevizlerimizi koyup rulo yapıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırında 180 C'de kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkınca soğuk şerbeti üzerlerine döküyoruz.
Özellikle Yaş Pasta için farklı krema tarifi arayanlar için yazmak istedim....Her türlü kek ve pasta için kullanılabilir...
Malzemeler
- 400 ml süt
- 1 su bardağı şeker
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 2 yemek kaşığı pirinç unu
- 4 yumurta sarısı
- 200 gr erimiş bitter
Yapılışı
Sütün ve şekerin 4/3'ünü alıp bir tencerede pişirmeye başlıyoruz. Ayrı bir yerde yumurta sarılarını telle çırpıyoruz ve içine ayırdığımız şekeri, sütü, nişastayı ve pirinç ununu da katarak karıştırıyoruz. Bu karışımı ocakta pişirmeye başladığımız karışıma yavaş yavaş ekliyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz.Krema koyulaşınca ocaktan alıyoruz ve içine benmari usulü erittiğimiz bitter çikolatayı katıyoruz ve kremayı mikser ile çırpıyoruz. Krema soğuduktan sonra hem iç hem de dış krema olarak kullanabiliriz.