18 Ocak 2016 Pazartesi

PONÇİK (ÇİLEK MARMELATLI)

Çocukluğumdan beri çok severim bu tadı. Hamuru hafif tatlı, içinde ev yapımı marmelat.. Ben Arda Türkmen'in ponçik tarifini uyguladım.. Çok lezzetli oldu gerçekten ve oldukça da kolay bir tarif..Bence bu hamur Alman pastası için de kullanılabilir gibi geldi...




Ön Maya için malzemeler:
1  su bardağı ılık süt
1 yemek Kaşığı Kuru Maya
2.5 yemek kaşığı toz şeker
2 Yemek kaşığı un

Ponçik Malzemeleri:
Ön Maya
4 Yemek Kaşığı sıvı yağ
1 yemek Kaşığı tereyağ erimiş
1 Adet yumurta
4 Su bardağı un
Marmelat ve Üzeri için pudra şekeri

Yapılışı:
Ön maya için olan malzemeleri karıştırın ve streçleyip 10-15 dakika mayalandırın.
Margarini eritin, sıvıyağla karıştırın. Ardından yumurtayı bir kasede çırpın ve yağı yavaşça yumurtaya yedirin.
4 su bardağı un, margarinli yumurta ve ön mayayı birleştirip yoğurun.
Streçleyip 1 saat mayalandırın.
Sürenin sonunda hamuru tekrar yoğurup, gazını alın. Hamuru eşit iki parçaya bölün. Bir tanesini tezgahın üzerinde yuvarlak olacak şekilde açın ve 8 eşit üçgen elde edin.
Bir tane üçgeni önünüze alın ve içerisine marmelat yerleştirip, kenarlardan kapatarak sarın.
Tüm hamuru bu şekilde hazırlayıp, 190 derecede önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
Fırından çıkan ponçikler soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis edin.

7 Ocak 2016 Perşembe

KLASİK BİR KEK

Basit bir kek küçük dokunuşlarla nasıl havalı olur? işte cevabı...

Malzemeler:

  • 3 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2,5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı likit vanilya
  • limon kabuğu rendesi
  • 1 çay bardağı ceviz içi
Yapımı: Yumurta ve şekeri bir kapta çırpın. Ardından sıvı yağ ve sütü ekleyerek tekrar çırpmaya devam edin. Kakao hariç diğer tüm malzemeleri ekleyin ve karıştırın (un,kabartma tozu,limon kabuğu,ceviz,vanilya ).Kekin büyük bir kısmını kek kalıbına alın kalanını kakao ile karıştırıp tekrar kalıba dökün. Böylece karışık renkli bir kekiniz olacak. Keki180 derecelik fırında 45 dakika pişirin...

29 Aralık 2015 Salı

ENFES ISLAK KEK

Annelerimizin günlerinin vazgeçilmez tarifi ıslak kek... Bir klasik. Hala çok seviyorum....




Kek İçin Malzemeler:



  • 1 Su Bardağı Toz Şeker
  • 5 Yumurta
  • 1 Su bardağından biraz az sıvı yağ
  • 1 Su bardağı Süt
  • 1 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • kabartma tozu
  • vanilya


Yapılışı: Oda sıcaklığındaki yumurtalarımızı şeker ile rengi açılana kadar iyice çırpıyoruz. Ardından süt ve sıvı yağı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Kalan kuru malzemeleri bir kapta harmanlayıp kek karşımına azar azar döküyoruz ve tekrar çırpıyoruz. Homojen bir karışım elde edince yağlanmış kalıba kek karışımını döküp, fırına veriyoruz.Önceden ısıttığımız 170C'de pişiriyoruz.


Sos İçin Malzemeler:

  • 2 Su bardağı Süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 Su bardağı toz şeker
  • 2 Yemek kaşığı kakao
Yapılışı: Sos için tüm malzemeleri sos tenceresinde karıştırıp kaynatıyoruz ve bekleyen kekin üzerine döküyoruz. Kek soğuyunca servis ediyoruz. 

24 Kasım 2015 Salı

ÇİKOLATALI KEK TART

Yapması çok basit ve çok lezzetli.. İnternette tesadüf eseri bulduğum bir tarif. en çok da pratik olmasını sevdim.




Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • Yarım subardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı+1 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Çikolatalı Sos İçin: 100 ml krema, 120 gr bitter çikolata..


Yapılışı: Şeker ve yumurtaları köpürene kadar çırpıyoruz.Ardından süt, sıvı yağ ve vanilyayı da ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Ayrı bir kapta un,kakao,kabartma tozunu karıştırıp azar azar sıvı karışıma ekliyor ve bir yandan çırpmaya devam ediyoruz. Karışım homojen olunca iyice yağladığımız tart kalıbına döküyoruz ve ısıttığımız 170 C fırında pişiriyoruz. İnce bir kek olduğu için çabuk pişiyor. Gözünüz üzerinde olsun 20-25 dk içinde pişiyor. 

Kek iyice soğuduktan sonra kalıbı ters çeviriyoruz. Burada kullandığınız kalıp önemli. Oluklu bir tart kalıbı olmalı ki ters çevirdiğimizde kekin içinde bir çukurluk oluşsun. Krema bu çukurun içine dolacak...

Kremayı sos tenceresine alıyoruz. Hafifçe ısıtıyoruz ve ateşten alıp içine çikolatalarımızı atıyoruz ve iyice eriyene kadar karıştırıyoruz. Daha sonra da kekin üstüne yayıyoruz... İsterseniz kalan kremanız ile resimdeki gibi süsleme yapabilirsiniz...

19 Ekim 2015 Pazartesi

ÇİLEK KREMALI CUPCAKE




Keki İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağından bir parmak az sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 avuç damla çikolata
Yapılışı: Öncelikle şeker ve yumurtayı kabarana kadar çırpıyoruz. Ardından içine sıvıyağ ve yoğurdu ekliyoruz ve tekrar çırpıyoruz. Sonra kalan tüm malzemeleri ekleyip spatula ile karıştırıyoruz. Tüm harcı küçük kek kalıplarına eşit olarak paylaştırıyoruz. 170-180C'de önceden ısıttığımız fırında 20 dakikak kadar pişiriyoruz.


Kreması için çok farklı kombinasyonlar kullanabilirsiniz. Ben klasik cupcake kremalarını çok ağır ve yağlı bulduğum için labne peynir, pudra şpekeri ve çilek püresi karışımından bir krema yaptım....





3 Haziran 2015 Çarşamba

YUFKA ÇANAKTA PANCAR SALATASI

Çaya gelecek misafirleriniz için salatanızı şık bir şekilde sunmak isterseniz bu tarif tam size göre...



Öncelikle Yufka çanakları yapıyoruz... 

İki yufkayı üst üste koyup büyük bir kase veya yuvarlak kalıp yardımı ile daire daire kesiyoruz. Kestiğimiz yufkaları kağıt cupcake kalıplarına güzelce yerleştiriyoruz ve fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Daha sonra yufka kaseler soğuyunca kalıplardan kırmadan çıkartıyoruz

Salata için haşlanmış pancarları(Migros'larda vakumlu olarak taze satılıyor) rendeliyoruz içine dilimlediğimiz kornişon turşuları katıp, mayonezli yoğurtla karıştırıyoruz. 

En son hazırladığımız salatayı yufka kaselerin içine dolduruyoruz.