8 Ağustos 2014 Cuma

KALBURABASTI

Bayramlarımızın vazgeçilmez tatlısı. Büyük Halamızda her bayram severek yediğimiz kalburabastının tarifini alarak yapmaya karar verdim. Çünkü kimse bu kadar güzel yapamıyor bu tatlıyı. Çok güzel oldu..




Malzemeler
  • 1 çay Bardağı eritilmiş tereyağı
  • 1 çay Bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı maden suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3- 3,5 su bardağı un
  • 100 gr ceviz içi
 
Şerbet: 3 su bardağı su, 2.5 su bardağı şeker, 1/2 tatlı kaşığı limon suyu


Yapılışı:
 Hamur yoğurma kabına eritip, ılıttığımız tereyağını, sıvı yağı, maden suyunu ekleyip çırpma teli ile karıştırıyoruz. İçine unu azar azar ekleyip hamuru yoğuruyoruz. Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Hamurdan küçük bezeler yapıp, elimizle yassılaştırıyoruz. Rendeye bastırıp tırtıklarını yapıyoruz. İçine cevizlerimizi koyup rulo yapıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırında 180 C'de kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkınca soğuk şerbeti üzerlerine döküyoruz.
 
 

1 Ağustos 2014 Cuma

ÇİKOLATALI PASTA KREMASI

Özellikle Yaş Pasta için farklı krema tarifi arayanlar için yazmak istedim....Her türlü kek ve pasta için kullanılabilir...



Malzemeler

  • 400 ml süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu
  • 4 yumurta sarısı
  • 200 gr erimiş bitter


Yapılışı
Sütün ve şekerin 4/3'ünü alıp bir tencerede pişirmeye başlıyoruz. Ayrı bir yerde yumurta sarılarını telle çırpıyoruz ve içine ayırdığımız şekeri, sütü, nişastayı ve pirinç ununu da katarak karıştırıyoruz. Bu karışımı ocakta pişirmeye başladığımız karışıma yavaş yavaş ekliyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz.Krema koyulaşınca ocaktan alıyoruz ve içine benmari usulü erittiğimiz bitter çikolatayı katıyoruz ve kremayı mikser ile çırpıyoruz. Krema soğuduktan sonra hem iç hem de dış krema olarak kullanabiliriz.

31 Temmuz 2014 Perşembe

ERİKLİ TART

MSA'da 8 haftalık eğitimde öğrendiğim bu tart hamuru çok başarılı. Gevrek ve kıtır kıtır oluyor. İç malzemesini değiştirerek çok farklı tart ve turtalar yapmanız mümkün. Ben evdeki bahçe eriklerinden yaptım.


Tart Hamuru
  • 200 gr un
  • 130 gr tereyağı(Soğuk)
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 20 gr toz şeker
  • 2 çorba kaşığı su
Yapılışı: 
Tereyağını küp küp kesip,unun içine koyuyoruz ve parmak uçlarımızla ufalıyoruz. Yumurtayı, şekeri, suyu da ekleyerek karışımı katlaya katlaya çok fazla yoğurmadan hamur kıvamına getiriyoruz. 20 dk kadar streçleyip dolapta bekletiyoruz. Bir merdane ile hamuru 1/2 cm açıp tart kalıbımızın içine yayıyoruz. Tabanına çatal yardımı ile delikler açıyoruz. İç Malzemesini yayıp, üzerini de kafes kafes kapatıyoruz ve 180 C'de pişiriyoruz.



İç Malzemesi:
Mürdüm eriği ve kırmızı erikleri soyup dilimliyoruz. 1 kaşık toz şeker ile karıştırıp tart hamurunun üstüne yayıyoruz. Bu tarifi elmalı, cevizli ve tarçınlı deneyin. O da çok güzel oluyor.




27 Temmuz 2014 Pazar

HİNDİSTAN CEVİZLİ COCO KURABİYE

Daha önce de coco kurabiye denemiştim. Fakat bu tarif biraz daha farklı. İki kurabiye arasında çikolatalı ganaj var ve kurabiye hamuruna çok az un koyulmuş. Tarifimiz Mutfak Rehberi Dergisinden. Çok lezzetli bir kurabiye....

Malzemeler

  • 4 Yumurta Akı
  • Yarım su Bardağı Şeker
  • 1 Su bardağı Hindistan Cevizi
  • 3 Çorba Kaşığı(Silme) Un


Arası İçin: 

  • 75 ml Taze Krema
  • 120 gr Bitter Çikolata (Kremayı ocakta pişirip kaynamadan ocaktan alıyor ve içine çikolataları ekliyor ve iyice pürüzsüz bir krema elde ediyoruz. Dolapta 3-4 saat soğuttuktan sonra kurabiyelerin arasına sıkıyoruz.

Yapımı: 4 yumurta akını bir tutam tuz ile çok yüksek devirde çırpıyoruz. Yumurtalar kabarmaya başlayınca azar azar şekeri ilave edip yüksek devirde çırpmaya devam ediyoruz. Sert ve çok kabarık bir doku elde etmemiz lazım. 
Daha sonra unla hindistan cevizini karıştırıp yumurtalı karışıma döküyor ve bir spatula yardımı ile yavaşça karıştırarak yumurta aklarını söndürmeden homojen bir karışım elde ediyoruz. Kurabiye hamurunu sıkma torbasına alıp, yıldız uç ile yukarıdaki şekilleri veriyoruz. Hamuru sıktığımız tepsimizde mutlaka yağlı kağıt olmalı. Son olarak düşük ısıda (110-120 C)'de kurabiyeler hafif sertleşip, üzeri ve altı pembeleşene kadar pişiriyoruz. Kurabiyeler soğuduktan sonra iki kurabiyenin arasına dolapta soğuttuğumuz çikolatalı ganajı sıkıp kapatıyoruz.