28 Ekim 2013 Pazartesi

ÇAVDARLI -TAHILLI KÖY EKMEĞİ

Bu hafta kursta ekmek dersi vardı. 3 farklı çeşit ekmek yaptık. Ekmek yapmak çok keyifli gerçekten. sizler de evde hiç bir katkı maddesi ve ekstra bir makinaya ihtiyaç duymadan harika ekmekler yapabilirsiniz. Sizinle bir tanesinin tarifini paylaşacağım. Bu ekmeği cevizli olarak da yapabilirsiniz. inanılmaz yumuşak oluyor ve sıcakken muhteşem. Hem de çok besleyici:)


Ekşi Maya

  • 150 gr çavdar unu(%100 saf)
  • 10 Gr hazır maya (instant)
  • 50 gr süt
  • 150 ml su
  • 50 gr pekmez

Final Hamuru
  • 250 gr un(beyaz)
  • 100 gr tam buğday unu
  • 10 gr ada çayı(isteğe bağlı)
  • 30 gr keten tohumu
  • 50 gr arpa(yarı haşlanmış)
  • 8 gr tuz
  • 200 ml su
Ekşi hamur için çavdar unu ve hazır mayayı derin bir kapta karıştırıyoruz. içine süt, su ,pekmezi ilave edip iyice karıştırarak bulamaç haine getiriyoruz. Üzerini streç ile kapatıp 45 dk. kadar mayalanması için sıcak bir ortamda bekletiyoruz. Hamurumuz mayalanınca içine final hamurumuzun malzemelerini; buğday, çavdar unu, ada çayı, keten tohumu, arpa ve tuzu ilave edip, suyu da yavaş yavaş ekleyerek yoğuruyoruz. Hamur cıvık gelebilir. Sakın un eklemeyin. Yoğurdukça hamur toplanacak fakat yine de oldukça yumuşak bir hamur olacak.
Hamurumuz olunca hamurumuzdan 2 eşit beze yapıp unlu tepsimizin üzerine alacağız. Elimiz ile hamurumu çok hafif bastırıp, baklava dilimli şekiller keseceğiz ve ısınmış fırında pişireceğiz(200 C, 30 dk.)

BİSCOTTİ VE ÇATLAK KURABİYE

Bu gün eşimin çok sevdiği Biscotti'den yapmak istedim. Daha önce verdiğim tariften farklı olarak içine limon kabuğu rendesi ekledim çok yakıştı. Mutlaka deneyin. Çok uzun süre bayatlamadan kalabilen bir kurabiye ve çayın yanına çok yakışıyor.  İşte Biscottiler


Madem yarın tatil.. Kendim için de bir şeyler yapayım dedim ve çikolatalı çatlak kurabiye yaptım. Onun da tarifini daha önce vermiştim. İşte fırından yeni çıkmış çatlak kurabiyeler.Bu kurabiyeler muhteşem. içleri yumuşacık çikolata ile dolu:)



25 Ekim 2013 Cuma

ÇİKOLATA DOLGULU,PORTAKAL ŞEKERLEMELİ CUP CAKE

Bu gün canım şeker hamuru ile çalışmak istedi. ne zamandır şeker hamurlu cup cake yapmıyordum. çok güzel oldular...

Kek Hamuru İçin Malzemeler

·   180 Gr Toz Şeker
·   120 Gr Tuzsuz Tereyağı(Oda Sıcaklığında Yumuşatılmış)
·   185 Gr Kek Un
·   125 ml Süt
·   2 Yumurta
·    2 tutam Kristal Vanilya
·   1 Çay Bardağı Portakal Şekerlemesi(Şekerci Cafer Erol'dan alabilirsiniz:))

Kreması İçin Malzemeler

·   200 Gr Krema
·   100 Gr Bitter Çikolata

Kekin Yapılışı:

Tüm malzememizi mikser kabımıza koyuyoruz. Önce düşük, sonra yüksek hızda 4-5 dk kadar malzememiz beyazlayıp, krema kıvamında oluncaya kadar çırpıyoruz.

Kağıt Cup Cake kalıplarımızın içine hazırladığımız kek karışımından kalıpları dolduracak şekilde döküyoruz.

Keklerimizi 180C'de önceden ısıtılmış fırında 10-12 dk. Pişiriyoruz.İçlerine kürdan batırarak pişip pişmediklerini anlayabiliriz. Kekler piştikten sonra keklerimizin içini sıkma torbası yardımı ile sıcak krema içinde erittiğimiz bitter çikolata dolgusu ile dolduruyoruz. Üstlerini ise şeker hamuru ile süslüyoruz.

Not: Cup Cakeler içleri yumuşak kalacak şekilde pişirilmeli ve fırında çok tutulmamalıdır.

 
 

20 Ekim 2013 Pazar

KROKANLI YAŞ PASTA

Uzun zamandır tarifini vermek istiyordum ama tekrar evde denemek istedim. Krokan sevenler için....

Pandispanya için Malzemeler
  • 3 Yumurta
  • 15 Gr Ovalet (Katkı Maddesi)
  • 75 Gr Su
  • 100 Gr Toz Şeker
  • 150 Gr Un
  • 5 Gr Kabartma Tozu
  • 5 Gr Vanilya
Yapılışı: 

Tüm malzeme bir kapta 2 dakika orta devirde, daha sonra 3 dk hızlı devirde çırpılır.
18-20 cm çapındaki çember kalıba boşaltılıp 160-180 C arasında önceden ısıtılmış fırında 30 dk pişirilir. Soğuduktan sonra çemberden çıkartılır.

Not: Pandispanyanızı bir gün buz dolabında bekletin ve öyle kullanın. bu nedenle pasta yapacağınız zaman pandispanyanızı 1 gün önceden yapın ve ertesi gün bıçak yardımı ile 3 eşit parçaya ayırın. Ara katlara yaptığınız pastacı kremasını sürün ve üste krokanları koyun. pastamızın dışını ise sade kremşanti ile sıvayın...


Pastacı Kreması için Malzemeler
  • 250 Gr Süt
  • 18 Gr Mısır Nişastası
  • 17 Gr Un
  • 37 Gr Şeker
  • 1 Yumurta Sarısı
  • 50 Gr Bitter
  • 3/1 oranında su ile yapılmış soğuk kremşanti
Yapılışı:

Şeker, un ,nişasta ve yumurta sarıları çırpılıp soğuk süte eklenir ve krema haline gelene kadar ocakta karıştırılır ve soğumaya bırakılır. soğumadan sonra içine bitter çikolata ve 3/1 oranında kremşanti yedirilir.

Krokan Malzemeler

100 gr toz şeker,üzerini sadece ıslatacak kadar su
100 gr fındık   
 
 Yapılışı
Toz şeker küçük bir tencereye alınır. Üstünü ıslatacak kadar su ve 2 damla limon suyu eklenip hiç karıştırmadan orta ateşte kaynamaya bırakılır. Altın sarısı bir renk alınca ocaktan alınır. Yağlı kağıt üzerinde fındıklar ile karışıtılır ve soğumaya abırakılır. Soğuduktan sonra ise kırılır. Pastamızın arasına, kremanın üstüne konulur ve en üstü de krokan ile süslenir.

 
 

İNSTANT MAYA İLE POĞAÇA YAPMAK..

Bu gün yaş değil de kuru maya ile poğaça yapmak istedim. Malum yarın ilk iş günü. Sabah kahvaltısına:)Çok yumuşak ve hafif oldu tavsiye ederim.





Malzemeler
  • 500 gr un
  • 150 gr tereyağı(oda ısısında yumuşamış)
  • 150 gr süt
  • 2 yumurta
  • 50 gr şeker
  • 1 paket instant maya
  • 8 gr tuz

Yapılışı: Önce kuru malzemeleri bir kapta karıştır. Ardından diğer malzemeleri ilave et ve hamuru yoğur. Hamurdan küçük bezeler yap ve bezelerin büyüklüğü 2 katına çıkana kadar hamuru mayalandır. Daha sonra içine peynir veya dilediğin malzemeleri koyup, poğaçalara şekil ver ve tepsiye diz. Üzerlerine yumurta sarısı sür ve susamla süsle. 10 dk. da tepsi de mayalandır ve 180 C'de ısınmış fırında pişir.

18 Ekim 2013 Cuma

ŞİRİN ATIŞTIRMALIKLAR

Bu atıştırmalıkların tarifini Annemden öğrendim. Yapması çok kolay. Dostlarınıza doğum günlerinde bunlardan yapıp, şık bir sunum ile hediye edebilirsiniz.

Mazlemeler
1 paket marşmelov , bitter çikolata, üzerini süslemek için pasta süsleri ve bonibon:) ve tabi ki şeker sopaları

Yapmanız gereken ise bitter çikolatayı benmari usulü eritip, çubuklara taktığınız marşmelovları çikolataya batırmak ve üzerlerini istediğiniz şekilde süslemek.
Bu gün babam, annem ve sevgili eşim için muzlu rulo pasta yaptım. Yine çok güzel oldu ve bir oturuşta pastanın tamamı bitti. Gerçekten çok hafif oluyor....