ÇAVDARLI -TAHILLI KÖY EKMEĞİ
Bu hafta kursta ekmek dersi vardı. 3 farklı çeşit ekmek yaptık. Ekmek yapmak çok keyifli gerçekten. sizler de evde hiç bir katkı maddesi ve ekstra bir makinaya ihtiyaç duymadan harika ekmekler yapabilirsiniz. Sizinle bir tanesinin tarifini paylaşacağım. Bu ekmeği cevizli olarak da yapabilirsiniz. inanılmaz yumuşak oluyor ve sıcakken muhteşem. Hem de çok besleyici:)
Ekşi Maya
- 150 gr çavdar unu(%100 saf)
- 10 Gr hazır maya (instant)
- 50 gr süt
- 150 ml su
- 50 gr pekmez
Final Hamuru
- 250 gr un(beyaz)
- 100 gr tam buğday unu
- 10 gr ada çayı(isteğe bağlı)
- 30 gr keten tohumu
- 50 gr arpa(yarı haşlanmış)
- 8 gr tuz
- 200 ml su
Ekşi hamur için çavdar unu ve hazır mayayı derin bir kapta karıştırıyoruz. içine süt, su ,pekmezi ilave edip iyice karıştırarak bulamaç haine getiriyoruz. Üzerini streç ile kapatıp 45 dk. kadar mayalanması için sıcak bir ortamda bekletiyoruz. Hamurumuz mayalanınca içine final hamurumuzun malzemelerini; buğday, çavdar unu, ada çayı, keten tohumu, arpa ve tuzu ilave edip, suyu da yavaş yavaş ekleyerek yoğuruyoruz. Hamur cıvık gelebilir. Sakın un eklemeyin. Yoğurdukça hamur toplanacak fakat yine de oldukça yumuşak bir hamur olacak.
Hamurumuz olunca hamurumuzdan 2 eşit beze yapıp unlu tepsimizin üzerine alacağız. Elimiz ile hamurumu çok hafif bastırıp, baklava dilimli şekiller keseceğiz ve ısınmış fırında pişireceğiz(200 C, 30 dk.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder