22 Temmuz 2014 Salı

ÇİKOLATALI BADEMLİ TOPLAR

Bir sürü yemek kitabı alıp inceleme fırsatını bulamayanlardanım. Geçen gün aldığım yabancı bir kitaptaki enfes görünen tarifi uygulamak istedim ve sonuç harika oldu.

Malzemeler

  • 140 Gr Toz Badem
  • 300 Gr Toz Şeker
  • 60 Gr Toz Çekilmiş Fındık
  • 30 Gr Kakao
  • 15 Gr Tereyağı
  • 1,5 Yumurta Akı
  • Yarım Paket Vanilya ve Bir Tutam Karbonat
Yapımı:Toz Badem,şeker,fındık, kakao, vanilya ve karbonatı karıştır. Yumurta aklarını ve tereyağını da ekleyerek sert bir hamur elde et. Hamuru yıldız ucu taktığımız sıkma torbasına al ve yağlı kağıt serili tepsiye küçük bezeler halinde sık. Tepsinin üzerini kapatıp, buz dolabında 4-5 saat beklet. Kurabiyeleri 170-180 C'de 5 dk kadar pişir. pişirme burada çok önemli fırına göre değişiklik olabilir. Hamuru yakmadan ve hafif yumuşak olacak şekilde fırından çıkartıp, soğumaya almalıyız. 

Dolgu İçin Malzemeler: 100 Gr krema 200 Gr yakın bitter çikolata

Yapımı: Tencereye aldığımız kremayı tam kaynama noktasına gelmeden ocaktan alıyoruz ve içinde bitter çikolataları ekleyerek, eriterek pürüzsüz bir ganaj elde ediyoruz. Ganajı sıkma torbasına alıp, dolapta soğutuyoruz. Soğumuş olan kurabiyemizin içine çikolatalı ganajı sıkıp, bir diğer kurabiye ile kapatıyoruz.

21 Temmuz 2014 Pazartesi

MAYALI AÇMA

Sahur için kahvaltılıklarla birlikte güzel gidecek bir tarif. Yumuşacık ve çok lezzetli. Bu tarifi de yine Oktay Usta'nın sitesinden aldım...



Malzemeler
  • 1 paket yaş maya
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tane yumurta akı (sarısı üzerine )
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 4 su bardağı un
  • Aralarına sürmek için margarin
  • Susam 

Yapılışı
Yoğurma kabına yaş maya, şeker, ılık süt ve suyu ekleyerek mayayı eritin. Bir iki dakika bekletin. Yumurta akını ,sıvı yağı ve tuzu da kabınıza ekleyin. Unu yavaş yavaş ve eleyerek kabınıza ekleyin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekleyerek yoğurun. 
Hamurunuzun üzerine bir bez örtün ve yarım saat civarında bekleterek mayalandırın.

Mayaladığınız bezelere ayırın ve bezeleri yuvarlayın. Bezelerin üzerine bir çay kaşığı kadar margarin ekleyerek el yardımıyla çay tabağı genişliğinde açın. Rulo şeklinde sararak, hamurun iki ucundan tutarak iki elinizi ters yönlere doğru hareket ettirerek kıvırın. Uç kısımlarından iyice birleştirin ve yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürerek isteğinize göre susam ve çörek otu serpiştirin. 15-20 dakika tepside bekletin, önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında açmaların üzeri kızarana kadar pişirin.

17 Temmuz 2014 Perşembe

FINDIKLI ÇİKOLATALI KEK

Bu günlerde değişik kekler denemeye başladım. Dün Oktay Usta'nın web sitesinden bulduğum ve biraz değiştirdim.Tarifi sizle paylaşmak istedim. Dokusu ıslak ve çok hafif bir kek. Özellikle de erimiş çikolatanın tadı kekte çok güzel hissediliyor .Orjinal tarif mozaik kek olarak yapılmış. Ben daha yoğun çikolata tadı almak için tüm çikolatayı kekle karıştırdım ve kakao da ekledim.Ayrıca şeker ve yağ oranlarını çok az azalttım.


Malzemeler

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay b. süt
  • 1 çay bardağından biraz az sıvıyağ
  • 1 su b. toz fındık
  • 1 pk. bitter çikolata
  • 1 pk. kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 pk. vanilya
  • 100 gr. tereyağı
  • 6 yemek kaşığı un
Yapılışı:
Yumurtaları karıştırma kabına kırıyoruz. Toz şekeri ilave ediyoruz ve köpürene kadar iyice çırpıyoruz. Sütü, sıvıyağı döküyoruz ve karıştırıyoruz. Çikolatayı bir kaseye kırıyoruz ve buhar üstüne oturtarak ben mari usulü eritiyoruz ve ayrı bir yerde tutuyoruz. Tereyağını da eritiyoruz ve karıştırma kabına döküyoruz. Kabartma tozunu, vanilyayı ve toz fındığı döküyoruz, 6 çorba kaşığı un ve kakaoyu koyuyoruz. Harcımızı karıştırıyoruz. Kek kalıbını margarinle yağlıyoruz ve kek harcını döküyoruz. Eritilmiş çikolatayı kek harcının üzerine döküyoruz ve bir çubukla karıştırıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

14 Temmuz 2014 Pazartesi

SUPANGLE

Sütlü tatlılara devam...Bu tarifi sofra dergisinden buldum denedim. oldukça lezzetli oldu..

Malzemeler;
  • 1 litre süt 
  • 1 su bardağı tozşeker 
  • 1 çay bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1 su bardağı soğuk su
  • 1 paket (80 gr) bitter çikolata
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 6 tatlı kaşığı hindistancevizi

Yapılışı:
Bir su bardağı sütün içine tozşeker, un, nişasta ve bir süzgeçten eledikten sonra da kakaoyu ekleyip karıştırın. Kalan sütü kaynatın ve bu karışımı karıştırarak ekleyin. Koyulaşana kadar sürekli karıştırın ve koyulaşınca soğuk suyu katın. Kaynayınca tencereyi ocaktan alın ve iri parçalara ayrılmış çikolata ile tereyağını ekleyip, karıştırın. Kuplara paylaştırın ve üzerlerine hindistancevizi serpin. Soğuyunca servis yapın.

10 Temmuz 2014 Perşembe

KADAYIFLI MUHALLEBİ

Ramazan nedeni ile hafif tatlılara devam. Geçen gün börek yapmak için yufkacıma gittiğimde muhallebilik hazır kadayıf gördüm. Açıkçası çok pratik geldi ve ne zamandır yapmadığım bu tarifi yapmaya karar verdim.Ben bu tatlıyı borcamda değil, ayrı ayrı kaselerde sunmayı daha çok seviyorum..



Muhallebi İçin Malzemeler
  • 5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 çorba kaşığı nişasta
  • 3 çorba kaşığı un
  • Arzuya göre vanilya sekeri
  • 1 paket krema (soğuk, çırpılmış)

Kadayıf için:

  • 250 gram hazır kavrulmuş kadayıf
  • 2 kaşık tereyağ
  • yarım su bardağı şeker
  • yarım su bardağı fındık(dövülmüş)
Yapılışı:
Muhallebi için krema hariç tüm malzemeyi bir tencereye döküp katı kıvama gelene kadar kısık ateşte karıştırarak pişirin. Piştikten sonra muhallebiyi soğutun ve içine çırpılmış, kabartılmış kremayı döküp mikserle iyice çırpıp, soğumaya bir kenara bırakın.

Bir kabın içine kadayıfları elinizle iyice kırın ve küçük küçük parçalar haline getirin.
Sonra bir tavaya tereyağı eritip üzerine iri kıyılmış fındıkları da koyup pembeleşinceye kadar iyice kavurun, üzerine şekeri de döküp iyice karıştırın, bir iki kere çevirdikten sonra ocağı kapatın.

Sonra kaselerin dibine kadayıfı paylaştırın, üstüne muhallebiyi koyun ve en üste tekrar kadayıfı ekleyin ve buz dolabında soğuttuktan sonra servise hazır.

7 Temmuz 2014 Pazartesi

ÇİKOLATALI EV YAPIMI PUDİNG


Katkılı hazır pudingleri sevmiyorum. Bu nedenle de evde kendim yapıyorum. Ramazan için hem kolay hem de hafif bir çikolatalı tatlı.


Malzemeler

  • 5 du bardagı süt
  • 3 yemek kaşıgı un
  • 2 yemek kaşığı bugday nişastası
  • 3 yemek kaşıgı kakao...
  • Yarım su bardağı şeker
  • 100 gr bitter çikolata
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ

Yapılışı:

Yağ ve çikolata hariç tüm malzemeleri karıştır ve ocakta pişir. Kaynamaya yakın çikolata ve tereyağını ekle. Puding koyulaşınca ocaktan al ve mikser ile 5 dk çırp. Son olarak kaselere paylaştır. Soğuyunca servis yapabilirsiniz.

26 Haziran 2014 Perşembe

ŞEFTALİLİ BEYAZ ÇİKOLATALI YAZ PASTASI

Eşim için yaptığım bu pasta çok hafif ve lezzetli oldu.



Pandispanya Tarifi:


MSA'da öğrendiğim ve artık her yaş pasta için kullandığım tarif. Bir çok pastahane pandispanyaların kabarması için ovalet denen jel bir katkı maddesi kullanıyor ve bu madde çok zararlı. bu nedenle artık dışarıda pek pasta yemiyorum...


Malzemeler
  • 4 adet yumurta akı
  • 4 adet yumurta sarısı
  • 150 gr toz şeker
  • 145 gr un
  • 2 gr kabartma tozu
  • 30 gr kakao
  • 40 ml sıvı yağ
Yapılışı: Yumurta sarısını ve sıvı yağı çırpma teli yardımı ile karıştırıyoruz. ayrı bir yerde yumurta aklarını ve toz şekeri kar gibi olana ve kabarana kadar yüksek devirde çırpıyoruz. Çırptığımız yumurta aklarını yağlı yumurta sarısı karışımına bir spatula yardımı ile hafif hareketler ile yediriyoruz. Amacımız yumurta aklarını söndürmemek!! Son aşamada un, kabartma tozu ve kakaoyu eleyerek karışıma yavaşça karıştırıyoruz. karışımı 18 cm'lik çember kalıba alıp 180C'de pişiriyoruz. Pişen pandispanyamızı soğuduktan sonra 3 eşit parçaya bölüyoruz ve şeftali suyu ile çok hafif katları ıslatıyoruz. Araya tarifini verdiğim iç kremayı sürüp, şeftalileri diziyoruz ve pastanın dışını dış krema ile sıvıyoruz.


Pastacı Kreması için Malzemeler(arası için)
  • 250 Gr Süt
  • 18 Gr Mısır Nişastası
  • 17 Gr Un
  • 37 Gr Şeker
  • 1 Yumurta Sarısı
  • 3/1 oranında su ile yapılmış soğuk kremşanti
Yapılışı:

Şeker, un ,nişasta ve yumurta sarıları çırpılıp soğuk süte eklenir ve krema haline gelene kadar ocakta karıştırılır ve soğumaya bırakılır. soğuduktan sonra 3/1 oranında kremşanti yedirilir.pasta aralarına sürülür.



Dış Kreması


  • 250 gram süt
  • 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta
  • 125 gram beyaz çikolata
  • 1 su bardağı çırpılmış süt kreması


Süt ve nişastayı katılaşana kadar pişirin. Ocaktan alınca çikolatayı içine koyup eriyinceye kadar karıştırın. Soğuduktan sonra çırpılmış ve soğutulmuş krema ile karıştırın. ve pastanın dışını bu krema ile sıvayın.