20 Ekim 2013 Pazar

İNSTANT MAYA İLE POĞAÇA YAPMAK..

Bu gün yaş değil de kuru maya ile poğaça yapmak istedim. Malum yarın ilk iş günü. Sabah kahvaltısına:)Çok yumuşak ve hafif oldu tavsiye ederim.





Malzemeler
  • 500 gr un
  • 150 gr tereyağı(oda ısısında yumuşamış)
  • 150 gr süt
  • 2 yumurta
  • 50 gr şeker
  • 1 paket instant maya
  • 8 gr tuz

Yapılışı: Önce kuru malzemeleri bir kapta karıştır. Ardından diğer malzemeleri ilave et ve hamuru yoğur. Hamurdan küçük bezeler yap ve bezelerin büyüklüğü 2 katına çıkana kadar hamuru mayalandır. Daha sonra içine peynir veya dilediğin malzemeleri koyup, poğaçalara şekil ver ve tepsiye diz. Üzerlerine yumurta sarısı sür ve susamla süsle. 10 dk. da tepsi de mayalandır ve 180 C'de ısınmış fırında pişir.

18 Ekim 2013 Cuma

ŞİRİN ATIŞTIRMALIKLAR

Bu atıştırmalıkların tarifini Annemden öğrendim. Yapması çok kolay. Dostlarınıza doğum günlerinde bunlardan yapıp, şık bir sunum ile hediye edebilirsiniz.

Mazlemeler
1 paket marşmelov , bitter çikolata, üzerini süslemek için pasta süsleri ve bonibon:) ve tabi ki şeker sopaları

Yapmanız gereken ise bitter çikolatayı benmari usulü eritip, çubuklara taktığınız marşmelovları çikolataya batırmak ve üzerlerini istediğiniz şekilde süslemek.
Bu gün babam, annem ve sevgili eşim için muzlu rulo pasta yaptım. Yine çok güzel oldu ve bir oturuşta pastanın tamamı bitti. Gerçekten çok hafif oluyor....

PORTAKAL SOSLU MERENGLİ PIE

Bu tatlı ev halkı tarafından oldukça sevildi.. Kimse yemeye doyamadı:) Yapımı biraz zahmetli olsa da misafirlerinize sunabileceğiniz şık bir tatlı. Bu tatlıyı da geçen hafta MSA'da öğrendim..

Tatlımız için tart tabanı, iç dolgusu, portakal sos ve bir de mereng yapacağız:) Zor görünüyor değil mi? Aslında çok da zor değil..

Tart Tabanı Malzemeler
  • 1 paket kaymaklı negro bisküvi
  • 40 gr tereyağı
Yapılışı: Bisküvileri tereyağı ile rondoda çekiyoruz. Daha sonra hamuru özdeşleştirip, elimizle (18 cm)kelepçeli kalıbımızın tabanına yayıyoruz. bisküvi pişmiş bir ürün olduğu için ön pişirme yapmayacağız.

İç Dolgusu malzemeler
  • 200 ml krema
  • 50 gr şeker
  • 1/2 portakal rendesi
  • 20 ml portakal suyu
  • 30 gr mısır unu
  • 2 adet yumurta akı
  • 2 adet yumurta sarısı

Yapılışı: Yumurta sarıları ve şekeri mikser ile çırpıyoruz. Yumurta akları dışındaki krema, portakal suyu ve portakal rendesi ve mısır ununu da karışıma ekleyip çırpıyoruz.
Ayrı bir kapta yumurta aklarını iyice çırparak kar haline getiriyoruz ve harcın içine ekliyoruz ve kaşık yardımı ile yumurta aklarını söndürmeden karıştırıyoruz.
Karışımı tart tabanının üstüne döküp 150 C 'de 20 dk. pişiriyoruz. Piştiğini anlamak için kalıbı hafifçe sarsın dalgalanma oluyorsa pişmemiştir. Bu arada pişerken çökme olması normaldir.

Portakal Sos Malzemeler
  • 90 gr tereyağı
  • 70 gr toz şeker
  • 80 ml portakal suyu
  • 1/2 adet portakal kabuğu
  • 80 gr yumurta sarısı
Yapılışı: Tereyağının, şekerin yarısını, portakal suyu ve rende kabukları sos tenceresinde kaynatın. Yumurta sarıları ve kalan şekeri  ayrı bir kapta çırpın ve kaynamış karışıma yavaş yavaş ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Bir süre ocakta tuttuktan sonra ocaktan alın ve kalan tereyağını parlaklık vermesi için sosa ekleyin ve karıştırın. Soğumaya bırakın. Soğuyunca pişen pie üzerine eşit bir şekilde sürün.

Mereng Malzemeler
  • 250 gr pudra şekeri
  • 2 adet yumurta akı

Yapılışı: Yumurta akları ve şekeri çok yüksek devirde kabarıp, krema kıvamına gelinceye kadar çırpıyoruz. olunca sıkma torbasın alıp, pıe üzerine isteğimiz gibi sıkıp süslüyoruz. En son dilersek  güzel bir görünüm vermek için pürmüz yardımı ile merengi yakabiliriz.


14 Ekim 2013 Pazartesi

ÇİKOLATALI-VİŞNELİ TART

Evet bir de çikolatalı Vişneli Tart yaptık. Yoğun çikolata sevenler içi ideal bir tatlı. Hele ılık ılık çok güzel oluyor...


Tart Hamuru
  • 200 gr un
  • 130 gr tereyağı(Soğuk)
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 20 gr toz şeker
  • 2 çorba kaşığı su
Yapılışı: Tereyağını küp küp kesip,unun içine koyuyoruruz ve parmak uçlarımızla ufalıyoruz. Yumurtayı, şekeri, suyu da ekleyerek karışımı katlaya katlaya çok fazla yoğurmadan hamur kıvamına getiriyoruz. 20 dk kadar streçleyip dolapta bekletiyoruz. Bir merdane ile hamuru 1/2 cm açıp tart kalıbımızın içine yayıyoruz. tabanına çatal yardımı ile delikler açıyoruz. 180 C ısınmış fırında kenarları kızarana 10-15 dk. ön pişirme yapıyoruz.

İç Harcı
  • 150 ml krema
  • 200 gr bitter çikolata doğranmış
  • 40 gr tereyağı
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 adet yumurta
  • 300 gr vişne
Yapılışı:Tereyağı ve kremayı ocakta ısıtıyoruz kenarlardan kaynamaya başlayınca ocaktan alıyoruz ve doğranmış çikolatamızı kremanın içinde hiç bir pürüz kalmayana kadar eritiyoruz.
Ayrı bir kapta yumurta ve yumurta sarılarını çırpıyoruz ve yavaş yavaş erimiş sıcak çikolatanın içine sürekli karıştırarak döküyoruz.

Ön pişirme yaptığımız tart hamurunun içine vişnelerimizi diziyoruz ve hazırladığımız çikolatalı iç harcı döküyoruz fırında yine 160 C de 10-15 dk. kadar pişiriyoruz. Piştiğini anlamanın en güzel yolu; Tart kalıbına yandan vurmak. Eğer içindeki harç dalgalanmıyorsa pişmiş demektir.

PIRASALI-MANTARLI KİŞ

Bu hafta eğitimde pırasalı ve mantarlı kiş yaptık. Ben kişi genelde ıspanaklı yaparım ama bu çok daha lezzetli oluyormuş. Daha önce ıspanaklının tarifini de vermiştim.


Kiş Hamuru- Malzemeler
  • 200 gr un
  • 65 gr patates nişastası
  • 115 gr tereyağı (soğuk)
  • 50ml.su
  • 4 adet yumurta sarısı
  • 3 gr tuz
Yapılışı: Unu ve nişastayı kabımıza eleyerek alıyoruz. Tereyağını küp küp doğrayıp parmak uçlarımız ile ufalıyoruz. Su ve yumurta sarılarını da ekleyip karışımı çok fazla yoğurmadan katlaya katlaya hamur haline getiriyoruz. Hamurumuzu yoğurma işlemi bitince 20 dk dolapta streçleyerek dinlendiriyoruz.
Hamuru merdane yardımı ile 1/2 cm kalınlığında açıyoruz ve tart kalıbının içine yerleştiriyoruz. Tart kalıbının dibine çatalla delikler açıyoruz. Isıtılmış fırında 108 C 'de 10-15 dk. kenarlarından renk alana kadar ön pişirme yapıyoruz.

Dolgu Malzemesi
250 ml krema
3 adet yumurta
50 gr kaşar(Rendelenmiş)

Yapılışı: Tüm malzemeleri özdeşleşene kadar karıştırıyoruz. Daha sonra bu karışımı iç harcın üzerini kaplamak için kullanacağız.


İç Harcı- Malzemeler
  • 20ml zeytin yağı
  • 200 gr pırasa
  • 150 gr mantar
  • Karabiber
  • Tuz
Yapılışı: Malzemelerimizi küçük doğrayıp, ısınmış tavamıza alıyoruz ve zeytin yağı ve baharatları da ekleyip iyice soteliyoruz. Sote işlemi bitince karışımı ön pişirme yaptığımız tart hamurunun içine eşit şekilde yayıyoruz. Hazırladığımız kremalı dolgu malzemesini de en üste döküyoruz ve kişimizi fırına veriyoruz. 180C' de 10-15 dk üztü kızarana kadar pişiriyoruz.

Not: Mutlaka sıcakken servis edin:)


12 Ekim 2013 Cumartesi

VİŞNELİ-ÇİKOLATALI KEK(ÇİKOLATA SOSLU)

Bu keki ofisteki çalışma arkadaşım Elvan yapıp getirmişti. Vişne ve çikolata birleşimini çok seven biri olarak ben de tarifini aldım ve denedim. Hem çok basit hem de çok lezzetli oluyor.

Malzemeler
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağından biraz az sıvı yağ
  • 2,5 su bardağı un
  • kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı donmuş vişne
  • yarım su bardağı damla çikolata
Sosu için
Isıtılmış çiğ kremada eritilmiş bitter çikolata.........

Yapılışı:
Önce yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz. Ardından süt ve yağı da ekliyor ve karışımı iyice çırpıyoruz. Ayrı bir kapta karıştırdığımız tüm kuru malzemeleri un-kabartma tozu ve kakaoyu yavaş yavaş kek karışına ekleyerek tekrar mikser ile çırpıyoruz.

En son damla çikolatayı ekliyoruz ve kaşık yardımı ile kek karışımını karıştırma işlemi yapıyoruz. Yağladığımız kalıba kek karışımın bir kısmını döküp, üzerine vişneleri diziyoruz ve aralara çikolata serpiyoruz. Üstüne kalan kek karışımını da döküp, en üste tekrar bir miktar vişne serpiyoruz ve 180 C pişiriyoruz. 

Kekimiz pişince üzerine ılık sosumuzu döküp, servis ediyoruz.