15 Kasım 2013 Cuma

EKMEK-FOCCACİA

Evet bu gün ekmeklerden devam edelim istedim. Yine kursta öğrendiğim bir tarifi paylaşmak istedim. Bu gün sabah kahvaltısı için pişirdim bu ekmeği. Gerçekten çok lezzetli hem de doğal...


Malzemeler
  • 500 gr un
  • 300 gr su
  • 30 gr yaş maya
  • 35 gr kuru domates
  • 30 ml zeytinyağı
  • 70 gr dilim zeytin
  • 12 gr tuz
  • 3 dal kekik ve 3 dal biberiye

Yapılışı:
Unu geniş bir kaba koyup, ortasını çukur yapıyoruz ve yaş mayamızı unun içine ufalıyoruz. Suyumuzu da ekleyip elimizle yaş mayayı hafifçe açıyoruz. Daha sonra tuz ve zeytin yağını da ekleyip hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz. Yoğurma işlemi devam ederken kekik, biberiye, domates ve zeytinimizi de ekliyoruz ve hamurumuzu yoğurmaya devam ediyoruz.
Hamur çok cıvık olacak sakın un eklemeyin yoğurmaya devam edin ekmek hamuru zaten hafif cıvık olur.. Yoğurma işlemi bitince 20 dk. kadar hamurun üstüne zeytinyağı sürüp ve üstünü kapatıp mayalandırmaya bırakın. Mayalandırma işlemi bitince hamura elle bastırıp gazını alın ve tabanını yağladığınız yuvarlak tepsiye koyup 180 C'de 30 dk. üstü kızarana kadar pişirin. Pişirme sonrası yumurta fırçası yardımı ile tekrar üstüne zeytin yağı sürün ve HAZIRRR:)

11 Kasım 2013 Pazartesi

MEYVELİ YAŞ PASTA-BEYAZ KREMALI

Çok hafif bir doğum günü pastası olabilir. Bu pastayı bu gün ofisteki arkadaşlarıma götürdüm. Herkes çok beğendi...


Pandispanya İçin Malzemeler
  • 4 adet yumurta akı
  • 4 adet yumurta sarısı
  • 150 gr toz şeker
  • 145 gr un
  • 2 gr kabartma tozu
  • 30 gr kakao
  • 40 ml sıvı yağ
Yapılışı:  Yumurta sarısını ve sıvı yağı çırpma teli yardımı ile karıştırıyoruz. ayrı bir yerde yumurta aklarını ve toz şekeri kar gibi olana ve kabarana kadar yüksek devirde çırpıyoruz. Çırptığımız yumurta aklarını yağlı yumurta sarısı karışımına bir spatula yardımı ile hafif hareketler ile yediriyoruz. Amacımız yumurta aklarını söndürmemek!! Son aşamada un, kabartma tozu ve kakaoyu eleyerek karışıma yavaşça karıştırıyoruz. karışımı 18 cm'lik çember kalıba alıp 180C'de pişiriyoruz. Pişen pandispanyamızı soğuduktan sonra 3 eşit parçaya bölüyoruz ve vişne suyu ile çok hafif katları ıslatıyoruz.

Not: Pandispanyamızın en üstü çok bombeli ise daha düz bir görünüm elde etmek için tepeyi ince bir kesit halinde tırtıklı bıçak ile alabiliriz.

Pastacı Kreması Malzemeleri
  • 500 ml süt
  • 200 gr toz şeker
  • 6 yumurta sarısı
  • 100 gr un
  • vanilya
  • 50 gr tereyağı
Yapılışı: Sütü ve vanilyayı ocakta kaynatıyoruz. Ayrı bir yerde yumurta sarıları ile toz şekeri mikserle yoğun krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz ve unu ekleyip tekrar karıştırma işlemi yapıyoruz. Ocakta kaynayan sütten 3 kepçe alıp unlu karışıma karıştırarak temperleme yapıyoruz(yumurtalar kesilmesin diye) ve sonra temperlediğimiz karışımı ocaktaki tüm vanilya süt karışıma ekleyip kaynayana kadar karıştırıyoruz. Krema yoğunlaşıp kaynadıktan sonra ocaktan alıp içine parlaklık vermesi için tereyağını koyuyoruz. Kremamız yoğun bir kremadır. Soğuduktan sonra pastamızın katlarının arasına kremamızı sürüyoruz ve araya orman meyvelerimizi ve damla çikolatamızı yerleştiriyoruz(vişne, çilek, ahududu v.b.).

 Pastayı Sıvamak için:
Beyaz kremşanti kullanıyoruz. pastamızı düzgünce sıvayıp üstünü süslüyoruz....


4 Kasım 2013 Pazartesi

VİŞNELİ CHEESECAKE

Bu gün sizlere vişneli Cheese Cake tarifi vereceğim. Hem görsel hem de lezzet olarak çok güzel:)
Tabanı için Malzemeler
  • 1 Paketten biraz az Petit Beurre bisküvi
  • 100 Gr Tereyağı
Yapılışı: Soğuk tereyağını ve kırdığımız bisküvileri rondodan ufacık olana kadar geçiriyoruz. Elle sıkınca birbirine yapışacak kıvama gelmeleri gerekiyor. Gerekirse biraz daha tereyağı ekleyebilirsiniz. Daha sonra bu karışımı kelepçeli kalıbımızın dibine iyice yerleştiriyoruz. Bisküvi pişmiş bir ürün olduğu için bu tarifte ön pişirme yapmıyoruz.

İç Dolgu Malzemeleri
  • 300 Gr beyaz krem peynir
  • 150 Ml krema
  • 150 Gr toz şeker
  • 80 Gr un
  • 5 Yumurta
  • 1 Tutam vanilya

Yapılışı: Krem peyniri ve toz şekeri mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Kremayı ekliyoruz ve karışım kabarana kadar çırpıyoruz. Unu ve vanilyayı da ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Karışımı karıştırmaya devam ederken tek tek yumurtalarımızı  da ekliyoruz. karışım hazır olunca tabanımızın üstüne döküyoruz ve 110-120 C fırında yaklaşık 30-35 dk. kadar pişiriyoruz. Çırpma işlemlerini çok uzun yapmamak gerekiyor. uzun süre çırpmak cheese cake'de çatlamaların olmasına neden olur.

Not: Cheese Cakelerde çok fazla pişirme yapılmamalı. Nasıl bir renkte fırına girdi ise o renkte çıkmalı. Kalıbı hafifçe salladığımızda çok fazla dalgalanma olmasa da kıvamlı bir jöle gibi hafif oynamalı.

Üzeri İçin Vişneli Sos
  • 100 ml Vişne Suyu
  • 200 gr vişne
  • 120 gr toz şeker
  • 20 gr nişasta

Yapılışı: Vişne suyu, şeker ve vişneleri ocakta kaynatıyoruz. Diğer taraftan bir bardakta nişastamızı üstünü geçecek kadar su ile karıştırıp açıyoruz ki topaklanma olmasın. Kaynama olunca nişastayı da sosa ekleyip pişirme işlemine devam ediyoruz. Muhallebi gibi yoğunlaşınca ocaktan alıp soğutuyoruz ve soğuyan cheese cake üzerine döküyoruz. Cheese Cakeleri dolapta 3-4 saat soğutup yemenizi tavsiye ederim. Çok daha güzel oluyor.

28 Ekim 2013 Pazartesi

ÇAVDARLI -TAHILLI KÖY EKMEĞİ

Bu hafta kursta ekmek dersi vardı. 3 farklı çeşit ekmek yaptık. Ekmek yapmak çok keyifli gerçekten. sizler de evde hiç bir katkı maddesi ve ekstra bir makinaya ihtiyaç duymadan harika ekmekler yapabilirsiniz. Sizinle bir tanesinin tarifini paylaşacağım. Bu ekmeği cevizli olarak da yapabilirsiniz. inanılmaz yumuşak oluyor ve sıcakken muhteşem. Hem de çok besleyici:)


Ekşi Maya

  • 150 gr çavdar unu(%100 saf)
  • 10 Gr hazır maya (instant)
  • 50 gr süt
  • 150 ml su
  • 50 gr pekmez

Final Hamuru
  • 250 gr un(beyaz)
  • 100 gr tam buğday unu
  • 10 gr ada çayı(isteğe bağlı)
  • 30 gr keten tohumu
  • 50 gr arpa(yarı haşlanmış)
  • 8 gr tuz
  • 200 ml su
Ekşi hamur için çavdar unu ve hazır mayayı derin bir kapta karıştırıyoruz. içine süt, su ,pekmezi ilave edip iyice karıştırarak bulamaç haine getiriyoruz. Üzerini streç ile kapatıp 45 dk. kadar mayalanması için sıcak bir ortamda bekletiyoruz. Hamurumuz mayalanınca içine final hamurumuzun malzemelerini; buğday, çavdar unu, ada çayı, keten tohumu, arpa ve tuzu ilave edip, suyu da yavaş yavaş ekleyerek yoğuruyoruz. Hamur cıvık gelebilir. Sakın un eklemeyin. Yoğurdukça hamur toplanacak fakat yine de oldukça yumuşak bir hamur olacak.
Hamurumuz olunca hamurumuzdan 2 eşit beze yapıp unlu tepsimizin üzerine alacağız. Elimiz ile hamurumu çok hafif bastırıp, baklava dilimli şekiller keseceğiz ve ısınmış fırında pişireceğiz(200 C, 30 dk.)

BİSCOTTİ VE ÇATLAK KURABİYE

Bu gün eşimin çok sevdiği Biscotti'den yapmak istedim. Daha önce verdiğim tariften farklı olarak içine limon kabuğu rendesi ekledim çok yakıştı. Mutlaka deneyin. Çok uzun süre bayatlamadan kalabilen bir kurabiye ve çayın yanına çok yakışıyor.  İşte Biscottiler


Madem yarın tatil.. Kendim için de bir şeyler yapayım dedim ve çikolatalı çatlak kurabiye yaptım. Onun da tarifini daha önce vermiştim. İşte fırından yeni çıkmış çatlak kurabiyeler.Bu kurabiyeler muhteşem. içleri yumuşacık çikolata ile dolu:)



25 Ekim 2013 Cuma

ÇİKOLATA DOLGULU,PORTAKAL ŞEKERLEMELİ CUP CAKE

Bu gün canım şeker hamuru ile çalışmak istedi. ne zamandır şeker hamurlu cup cake yapmıyordum. çok güzel oldular...

Kek Hamuru İçin Malzemeler

·   180 Gr Toz Şeker
·   120 Gr Tuzsuz Tereyağı(Oda Sıcaklığında Yumuşatılmış)
·   185 Gr Kek Un
·   125 ml Süt
·   2 Yumurta
·    2 tutam Kristal Vanilya
·   1 Çay Bardağı Portakal Şekerlemesi(Şekerci Cafer Erol'dan alabilirsiniz:))

Kreması İçin Malzemeler

·   200 Gr Krema
·   100 Gr Bitter Çikolata

Kekin Yapılışı:

Tüm malzememizi mikser kabımıza koyuyoruz. Önce düşük, sonra yüksek hızda 4-5 dk kadar malzememiz beyazlayıp, krema kıvamında oluncaya kadar çırpıyoruz.

Kağıt Cup Cake kalıplarımızın içine hazırladığımız kek karışımından kalıpları dolduracak şekilde döküyoruz.

Keklerimizi 180C'de önceden ısıtılmış fırında 10-12 dk. Pişiriyoruz.İçlerine kürdan batırarak pişip pişmediklerini anlayabiliriz. Kekler piştikten sonra keklerimizin içini sıkma torbası yardımı ile sıcak krema içinde erittiğimiz bitter çikolata dolgusu ile dolduruyoruz. Üstlerini ise şeker hamuru ile süslüyoruz.

Not: Cup Cakeler içleri yumuşak kalacak şekilde pişirilmeli ve fırında çok tutulmamalıdır.

 
 

20 Ekim 2013 Pazar

KROKANLI YAŞ PASTA

Uzun zamandır tarifini vermek istiyordum ama tekrar evde denemek istedim. Krokan sevenler için....

Pandispanya için Malzemeler
  • 3 Yumurta
  • 15 Gr Ovalet (Katkı Maddesi)
  • 75 Gr Su
  • 100 Gr Toz Şeker
  • 150 Gr Un
  • 5 Gr Kabartma Tozu
  • 5 Gr Vanilya
Yapılışı: 

Tüm malzeme bir kapta 2 dakika orta devirde, daha sonra 3 dk hızlı devirde çırpılır.
18-20 cm çapındaki çember kalıba boşaltılıp 160-180 C arasında önceden ısıtılmış fırında 30 dk pişirilir. Soğuduktan sonra çemberden çıkartılır.

Not: Pandispanyanızı bir gün buz dolabında bekletin ve öyle kullanın. bu nedenle pasta yapacağınız zaman pandispanyanızı 1 gün önceden yapın ve ertesi gün bıçak yardımı ile 3 eşit parçaya ayırın. Ara katlara yaptığınız pastacı kremasını sürün ve üste krokanları koyun. pastamızın dışını ise sade kremşanti ile sıvayın...


Pastacı Kreması için Malzemeler
  • 250 Gr Süt
  • 18 Gr Mısır Nişastası
  • 17 Gr Un
  • 37 Gr Şeker
  • 1 Yumurta Sarısı
  • 50 Gr Bitter
  • 3/1 oranında su ile yapılmış soğuk kremşanti
Yapılışı:

Şeker, un ,nişasta ve yumurta sarıları çırpılıp soğuk süte eklenir ve krema haline gelene kadar ocakta karıştırılır ve soğumaya bırakılır. soğumadan sonra içine bitter çikolata ve 3/1 oranında kremşanti yedirilir.

Krokan Malzemeler

100 gr toz şeker,üzerini sadece ıslatacak kadar su
100 gr fındık   
 
 Yapılışı
Toz şeker küçük bir tencereye alınır. Üstünü ıslatacak kadar su ve 2 damla limon suyu eklenip hiç karıştırmadan orta ateşte kaynamaya bırakılır. Altın sarısı bir renk alınca ocaktan alınır. Yağlı kağıt üzerinde fındıklar ile karışıtılır ve soğumaya abırakılır. Soğuduktan sonra ise kırılır. Pastamızın arasına, kremanın üstüne konulur ve en üstü de krokan ile süslenir.