12 Ocak 2014 Pazar

MANDALİNA MARMELATLI TRUFF

iki gün önce yaptığım sade keki değerlendirmek için trüf yapmaya karar verdim. bayatlamaya yüz tutan keklerinizden harika trüfler yapabilirsiniz. Çok basit ve lezzetli. Sonuç ise aşağıdaki gibi çok güzel. Bu trüfler yarın hediye olarak ofise gidiyor...


Malzemeler
  • Bayatlamaya yakın kalan kekiniz
  • Hindistan cevizi
  • Toz badem
  • Mandalina marmelatı
  • 200 ml krema
  • 200 gr bitter çikolata
  • Süsleme için pasta süsü veya hindistan cevizi

Yapılışı: Kekinizi derin bir kaba ufalayın. İçine hindistan cevizini, toz bademi ve mandalina marmelatını katın ve iyice karışıtırn. Ayrı bir kapta kremanızı ısıtın ve ocaktan alın, içine doğranmış bitter çikolatayı katıp eritin. Hazırladığınız çikolatalı ganajı kekli karışma döküp iyice karıştırın. Truf hamurunu 6 saat kadar buz dolabında bekletin. Soğuyan hamurdan toplar yapıp, pasta süsü veya hindistan cevizine bulayın.

İsterseniz benim gibi şık bir kutuya koyup, hediye olarak da ikram edebilirsiniz.

11 Ocak 2014 Cumartesi

SADE KEK (KLASİK)

Bu gün sizlere çok klasik, kabarması garanti, içine farklı malzemeler koyarak(Fındık,ceviz,üzüm,portakal kabuğu, damla çikolata v.s.) değişik tatlar elde edeceğiniz bir kek tarifi vereceğim. Klasik bir anne keki:) 


Malzemeler:

  • 4 yumurta
  • 4,5 Kahve Fincanı Şeker
  • 2 Kahve fincanı yoğurt
  • 8 kahve fincanı un
  • 1,5 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Yapılışı: Öncelikle şeker ve yumurtaları mikser ile çırpıp köpürtüyoruz. Ardından sıvı yağ  ve yoğurtu ekliyor ve çırpmaya devam ediyoruz. Kalan kuru malzemeleri ayrı bir yerde karıştırıp kek hamuruna ekliyor ve son olarak tekrar çırpıyoruz. Kek hamurunu yağlanmış kalıba döküp 170-180 C'de pişiriyoruz.

8 Ocak 2014 Çarşamba

ÇATAL KURABİYE

Herkesin sevdiği bir klasik...Bunu koymazsam olmazdı:)


Malzemeler

  • 250 gr un
  • 150 gr tereyağı
  • 5 gr mahlep
  • 1 adet yumurta
  • 8 gr tuz
  • 15 gr toz şeker
  • 10 gr yaş maya
  • 20 ml su
  • Üstü için(Yumurta sarısı ve çörek otu)
Yapılışı
Un ve mahlebi bir kaba koyun ve karıştırın. Tereyağını ekleyip, parmak uçları ile ufalayın ve una yedirin. Yumurta, maya,su,tuz ve şekeri de ekleyip hamuru yoğurun. Yoğurma işlemi bitince 25 dk kadar buz dolapta dinlendirin. Şekil verip tepsiye dizin, kurabiyelerin üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin ve 180C'de önceden ısıtılmış fırında pişirin. 


LİNZER-TART KURABİYE

Bu kurabiye tarifini kursta(MSA) öğrenmiştik. Tarta benziyor..

Malzemeler
  • 400 gr un
  • 325 gr tereyağı(Soğuk)
  • 5 adet yumurta sarısı
  • 115 gr pudra şekeri
  • 115 gr toz badem

Üst Harcı için Malzemeler
  • 260 gr kayısı marmeladı
  • 50 gr yumurta beyazı
Yapılışı:
Unu ve pudra şekerini bir kaba eleyin.Tereyağını ve un karışımını kırıntı kıvamına gelene kadar birbirine karıştıtın.Kalan diğer mazlemeleri de ekleyip hamuru yoğurun. Yoğurma bitince hamuru 2 parçaya bölün. 

Hamurun yarısını merdane ile 1/2 cm kalınlığında açıp tepsiye yayın ve kare şeklini verin. Hamura çatal yardımı ile delikler açın ve fırında 180C'de 8 dk pişirin.Fırından çıkan tabanı soğutup, kayısı marmelatını sürün.

Ayırdığınız hamurun yarısına  5 gr yumurta beyazını ekleyip, hamuru karıştırın ve daha sonra sıkma torbasına alın. Marmelat sürdüğünüz tabanın üstüne sıkma torbası yardımı ile kafesler yapın ve kurabiye hamurunu tekrar fırına verin. 180 c'de 10 dk kadar üstü kızarana kadar pişirin. fırından çıkınca kare kare parçlara bölüp servis yapabilirsiniz.

AFİYET OLSUN


29 Aralık 2013 Pazar

ÇİKOLATALI MİNİ PASTA VE MİNİ KEK

Bu tarifi 2 farklı şekilde yaptım. Birini minik yaş pasta şeklinde diğerinde ise üstü kremalı muffin şeklinde. Her ikisi de muhteşem oldu. Yoğun çikolata seviyorsanız bu tarif tam size göre. kek süngersi ve hafif ıslak oluyor.


Kek İçin Malzemeler
  • 3 Yumurta
  • 1,5 Su bardağı Yoğurt
  • 1 Çay bardağı sıvı yağ
  • 1 Su bardağı şeker
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • Aldığı kadar un
  • Vanilya
  • Damla Çikolata
  • Ceviz içi(isteğe bağlı)
  • Kabartma tozu
Yapılışı: Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpıyoruz. Ardından yoğurt ve sıvıyağı ekleyip tekrar çırpıyoruz. Daha sonra kuru malzemelerimizi elekten geçirerek katıyor ve çırpma işlemini tekrarlıyoruz. Son olarak damla çikolata ve ceviz içini ekleyip kaşık yardımı ile karıştırıyoruz.

Kek hamurunu altına yağlı kağıt ile kapladığınız minik çember kaplarımıza 2 parmak boşluk kalacak şekilde döküyoruz ve 180 C'de pişiriyoruz.

İç Krema İçin Malzemeler
  • 200 ml soğutulmuş çiğ krema
  • 40 gr toz şeker
  • Kakao

Yapılışı: Tüm malzemeleri yüksek devirde kremşanti kıvamına gelinceye kadar iyice çırpıyor ve buz dolabında soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra minik pasta keklerimizi 2'ye bölüyoruz ve arasına kremamızı sürüyoruz.Pastaların tamamını bu krema ile sıvıyor ve pastalarımızı iyice soğuması için buzdolabına kaldırıyoruz.

En Üstü Çikolatalı Ganaj için
  • 200 ml çiğ krema
  • 200 gr bitter çikolata

Yapılışı: Kremamızı ocakta kaynama olmadan pişiriyoruz ve ocaktan alıyoruz. İçine bitter çikolatalarımızı katıp çırpma teli ile iyice erimelerini sağlıyoruz. Ganaj hazır olunca soğumaya bırakıyoruz. Pastamızı dolaptan çıkartıp, ızgara teli üzerine yerleştiriyoruz ve Çikolatalı ganajı olduğu gibi pastanın her yeri kaplanana kadar döküyoruz.

En üstü de şeker hamurlarında yaptığımız figürler ile süslüyoruz:)


Gelelim Muffinlere:
Aynı kek hamurunu muffin kaplarına dökebilir. piştikten sonra kremayı sıkma torbası yardımı ile keklerinizin üstüne sıkabilir ve yine şeker hamuru ile süsleyebilirsiniz. bu daha az uğraştırıyor. ben kalan krema ve kek hamurunu bu şekilde değerlendirdim.



22 Aralık 2013 Pazar

BALKABAKLI YAŞ PASTA



Balkabaklı minyatür pasta. Bu pastayı normal yaş pastadan daha küçük bir çemberde yaptım. 4-5 kişilik bir pasta gibi düşünülebilir. Çok sevimli oldu.

Pandispanya İçin Malzemeler
  • 120 gr tereyağı(Oda Sıcaklığında)
  • 180 gr toz şeker
  • 185 gr kekun
  • 2 yumurta
  • 125 gr süt
  • vanilya

Yapılışı: Pandispanya için tüm malzemeleri bir kaba koyun ve önce yavaş, sonra hızlı devirde çırpın. Altına yağlı kağıt kapladığınız çemberinize dökün ve 180 C'de 20-25 dk. pişirin. Pişen keki soğuduktan sonra 3 eşit parçaya bölün ve kabarık olan tepesini de düzgünce alın.


Kreması ve üstü  için Malzemeler
  • 200 gr balkabağı püresi-200 gr şeker
  • Beyaz ve renkli şeker hamuru
  • 50 gr kremşanti soğuk
Balkabağını toz şeker ile pişirin. İçine hiç su koymayın .Kendisi suyunu salacaktır. Pişen püreyi soğutun ve yaptığınız kremşantinin içine katın. Kremayı kekinizin katlarına eşit şekilde sürün. pastanızın en üstünü beyaz şeker hamuru ile kaplayıp, süsleyin.

KÜTÜK PASTA (Kestaneli)

Kütük pasta aslında bildiğimiz rulo pastanın farklı süslenmiş hali. Çok güzel bir görünümü oluyor. Benim gibi kestane sevenler için de denenmesi gereken bir tarif.
Keki İçin Malzemeler
  • 120 gr un
  • 100 gr toz şeker
  • 15 gr zeytinyağı
  • 110 gr su
  • 150 gr yumurta sarısı
  • 150 gr yumurta akı
  • 5 gr limon suyu
  • vanilya
  • 1 tutam tuz
  • 5 gr kabartma tozu
  • Kırık Kestane
Yapılışı:

Yumurta akı ile toz şekeri çırpmaya başlıyoruz. Hafif bir köpürme olduktan sonra 1 tutam tuz atıp kar haline gelinceye kadar yüksek devirde çırpmaya devam ediyoruz.

Ayrı bir kapta yumurta sarıları, su, zeytinyağı, limon ve vanilyayı karıştırıyoruz. Bu karışımı kabaran yumurta aklarının içine atıp spatula yardımı ile karışımı söndürmeden hafif hareketler ile karıştırıyoruz. Daha sonra bu karışıma unu ve kabartma tozunu ekliyoruz ve yine yavaş hareketler ile karışımı homojen hale getiriyoruz. Karışımı silpat veya yağlı kağıt yayılmış tepsimize 1 cm kalınlığında her yer eşit olacak şekilde yayıyoruz. 170C'de üzeri çok hafif renk alana kadar 10-12 dk pişiriyoruz.

İçi ve Üzeri

Daha önce tarifini verdiğim pastacı kremasını kullanabilir ve kekin içini pastacı kreması ile sıvayıp,kremanın üzerine kırık kestane şekerlerini döküp keki rulo halinde sarabilirsiniz veya içi için çikolatalı ganajlı bir krema hazırlayabilirsiniz.En üstü kakaolu krem şanti ile sıvayıp, çatal ile çizgiler çekerek kütük görünümü verebilirsiniz.

Şekil vermek: Pastayı rulo haline getirdikten sonra her iki uçtan da parça kesiyoruz ve bu parçaları uzun rulonun kenarlarına ekliyoruz.